Her yönüyle meme kanseri: Belirtiler, Tanı ve Tedavi

Kanserin adı bile insanların ecel terleri dökmesine sebep olabiliyor. Çağımızın modern tıbbı bile herhangi bir çare bulabilmiş değil ancak erken tanı ve çeşitli tedavi yöntemleriyle kontrol altına alabiliyor. Özellikle son yirmi yılda vak’alarda ciddi artış mevcuttur ve her sekiz kadından biri yüksek risk grubundadır. Orta yaşlara vardıktan sonra düzenli olarak kanser taramalarından geçmeniz oldukça önemlidir.

Eğer ailenizde böyle bir geçmiş varsa, benzer belirtileri hissetmeyi beklemeden düzenli olarak kontrollerden geçmeniz çok daha yararlı olacaktır. Genetik ve çevresel faktörler her ne kadar etkili olsa da tam sebebi hala tam olarak kavranabilmiş değildir. Kanserden kaçınmanın en güzel yolları tabi ki sağlıklı beslenmek, spor yapmak, stresle mücadele edebilmek ve düzenli bir hayata sahip olmaktır.

Bildiğiniz üzere kanser hücreleri hızlı bir şekilde çoğalarak geliştiği organı ele geçirir ve zamanla tüm vücuda yayılarak yaşamsal faaliyetlerin durmasına sebep olur. Meme kanseri, süt bezleri ve kanallarında ortaya çıkar ve tüm organlara yayılır. Ancak gelişme ve yayılma süresi oldukça yavaş olduğu için tespit edilmesi oldukça zordur.

Belirtileri:

Koltuk altlarındaki lenf bezlerinde veya memede oluşan sert yapılar

Meme görünümünde ciddi değişimler ve ağrı hissi

Memede yara oluşumu, iltihap akması, morarma ve kızarıklıklar

Aniden ortaya çıkan kızarıklık ve yaralar ciddiye alınması gerekir. Bunlar birer meme kanseri belirtisi olabilir.

Eğer sigara bağımlısıysanız ve ayda birkaç kereden fazla ve aşırı miktarlarda alkol tüketiyorsanız meme kanseri riskinizi arttırırsınız. Ailenizde kanser geçiren büyükleriniz varsa, menopoz dönemindeyseniz düzenli doktor ziyaretlerine başlamalısınız. Ayrıca gelişim döneminde radyoterapi gördüyseniz veya regl döngünüzde düzensizlikler yaşıyorsanız bu belirtileri kesinlikle ihmal etmemelisiniz.

Tedavi yöntemleri arasında:

  • Işın tedavisi
  • Ameliyat
  • Kemoterapi
  • Hormon tedavisi bulunmaktadır.

Erken teşhis meme kanserinde oldukça önemlidir. Ufak değişiklikleri bile ihmal etmemeli ve kontrollerinizi yaptırmalısınız.