Markete veya pazara gittiğinizde çok tecrübeli olsanız bile bu püf noktalarını bilmeden taze meyve ve sebzeyi seçemeyebilirsiniz. Özellikle yeni evlenmiş veya hayata yeni atılmış kişilerin bu konuda tecrübesizlik yaşadığını hepimiz biliyoruz. Birazdan vereceğimiz bilgiler sayesinde artık en taze sebzeyi en tatlı meyveyi seçebileceksiniz.
1. Domates
- Mümkün olduğunca plastik kaplarda domates satın almaktan kaçının. Bunun nedeni, taze olup olmadıklarını kontrol edemeyeceğiniz ve aynı kabın farklı olgunlaşma durumlarındaki parçaları içerebilmesidir.
- Yüzeyi pürüzsüz ve sıkı olmalı ve aldığınızda tutarlı bir ağırlık hissetmelisiniz. Olgun bir domates, olgunlaşmamış bir domatesin neredeyse 2 katı ağırlığındadır.
- Koklayın. Hiçbir koku almazsanız, domates henüz olgunlaşmamıştır. Domatesler, özellikle gövde bölümlerinden domates gibi kokmalıdır.
2. Marul
- Marul çeşidi ne olursa olsun, kenarlarından yenmiş, delikli ve yapraklarının eksik olmaması gerekir. Ayrıca kahverengi kenarları olmayanları seçin.
- Rengi açık veya koyu yeşil ve çok parlak olmalıdır. Renk bozuksa ve dış yapraklar sert değilse, o marulu almayın.
3. Karpuz
- Kök sapına bakın. Karpuzun kuru, kahverengi bir sapı varsa , bu onun olgun ve yemeye hazır olduğu anlamına gelir.
- Karpuzun sahip olduğu sarı alanların yoğunluğunu kontrol edin. Bu sarı kısım, meyvenin bitkiye bağlı olan arazide ne kadar süre dinlendiğini gösterir. Koyu sarı lekesi varsa tatlı bir karpuzdur.
- İyi olanı tespit etmek için, ona vurarak ses yüksekliğini kontrol etmemiz gerekir. Ses tembel ve yankılanıyormuş çıkıyorsa, bu meyvenin henüz olgunlaşmadığını gösterir. Ortaya çıkan ses içi boş ve tok ise, karpuz doğru olgunluk noktasında demektir.
4. Biber
- Kontrol edilmesi gereken ilk şey, biberin lekesiz yoğun bir renge sahip olup olmadığıdır. Seçtiğinizde, tutarlı bir ağırlığa sahip olabilir.
O zaman altına bakmalısın. 2 veya 3 çıkıntı varsa, 4 çıkıntıya göre daha acı olacaktır. Buna karşılık, 4 yumrulu biberlerin daha az çekirdeği vardır, bu da onları pişirilecekleri tarifler için daha pratik hale getirebilir. - Sapın durumunu kontrol edin. Yeşil, sert ve çıtırsa, bu bir tazelik işaretidir.
5. Kabak
- Lezzet için önemli olan boyutudur. Kabak ne kadar büyükse, o kadar acı olur. 15 ila 20 santimetre arasında orta boy olanları seçin.
- Büyüklerinden daha az tohumları olacak ve bu nedenle daha etli ve lezzetli olacaklar.
- Sonra sapı kontrol edebilirsiniz. Sapın kesimi taze ise yeşil olmalıdır.
6. Muz
- Demetin gövdesini kontrol edin. Sapları yeşilden açık sarı olan demeti seçin. Kökü kahverengiye dönüyorsa ve muzlarda çok fazla siyah nokta varsa, bu, salkımın fazla olgun olduğunun açık bir işaretidir.
- Muzlar, ayrı ayrı değil, kümeler halinde tutulursa daha uzun süre dayanır. Hemen yemeyecekseniz olgunlaşmış bir muz seçmeyin.
7. Kavun
- Tatlı bir kavunun kabuğu çok yeşil olmamalıdır. Sarı tonları varsa bu, kavunun güneş ışığı alarak yerde yeterince zaman geçirdiğini ve dolayısıyla daha tatlı olacağını gösterir.
- Kavunu alın ve yan tarafına hafifçe vurun. Titreşirse kavun olgunlaşma noktasında olacaktır.
- Kulağınızın yanına alıp sallayınca içinden su sesi duyuyorsanız, bu çok olgunlaştığı ve bozulmaya başladığı anlamına gelir.
- Kavunun 2 ucuna dokunun ve biraz baskı uygulayın. Yumuşaksa kavun tatlı olur.
8. Balık
- Önce balığın gözüne bakın. Gözlerin çıkıntılı olup olmadığını ve göz bebeklerinin parlak siyah renkte olup olmadığını kontrol edin.
- Yüzeyi, dokunulduğunda parlak ve ipeksi olmalıdır. Derinin yapışkan veya donuk olduğunu hissederseniz, balık taze değildir.
- Etinin sıkı ve yarı şeffaf, elastik, pürüzsüz bir yüzeye sahip olması gerektiğini unutmayın. Bir balık filetosuna parmağınızla bastırdığınızda, parmak izinizden iz kalmamalıdır.
9. Ekmek
- Marketten ekmek alıyorsanız, aldığınız ekmeğin İçindekiler etiketine bakın ve listedeki ilk kelimeyi arayın. “Tam buğday unu” ise, iyi bir seçim yaptınız. Bu ekmek, “zenginleştirilmiş ağartılmış undan yapılmıştır” daha fazla lif ve vitamin içerir.
- Ekmeğe hafifçe bastırın. Orijinal şekline dönerse, bu kaliteli ekmektir. Parmak iziniz ekmeğin üzerinde kalırsa, yanlış bir pişirme işleminin işareti veya bayatlamış olduğunu gösterir.
10. Tavuk
Tavuğun renklerini kontrol etmemiz gerekiyor. Derisi varsa etten daha solgun olmalıdır. Tavuğun derisi sarı veya açık kahverengiyse almayın.
Eti sert, beyaz-açık kahverengi, nemli ve kansız olmalıdır. Özenli olun, kuru görünüyorlarsa, almayın.
Son kullanma tarihini kontrol etmeyin, bunun yerine paketleme tarihini kontrol edin. Paketleme tarihinden 3 günden fazla geçmişse almayın.
11. Bal
- Yarı saydam bir bal daha iyi olduğu anlamına gelmez. Renk yoğunluğu değişebilir, ancak bal opaksa, bu daha doğal ve daha az işlenmiş ve dolayısıyla daha doğal ve daha fazla özelliklere sahip olduğu anlamına gelir.
- Taze bal, sıcaklık düştüğünde daha kolay kristalleşebilir. Bal, şekere aşırı doymuş bir çözeltidir, bu nedenle sıcaklıklar düştüğünde, taşıdıkları az su azalır ve katı kristaller oluştururlar. Bir bal kavanozunun dibinde daha tutarlı bir katman varsa sorun değil, bu tazeliğinin bir işaretidir.
12. Konserve yiyecekler
- Paketin tamamen kapandığından emin olmamız gerekiyor. Ambalaj yapısındaki herhangi bir kusura dikkat edin. Asla büyük veya paslı bir teneke kutuyu almayın, tehlikeli olabilir.
- Konserve yiyecek söz konusu olduğunda, ürünün fiziksel özelliklerini duyularımızla kontrol edemiyoruz, bu yüzden etiketi dikkatlice kontrol etmeliyiz. Tuz ve şeker seviyelerinin çok yüksek olmadığını doğrulayın. Suda veya kendi suyunda en az miktarda koruyucu içeren konserve yiyeceklerin alınması tercih edilir .
13. Peynir
- Geniş kabuklu bir parça peynir, taze olmadığını gösterir. Peynirlerin gelişmesi ve iyi durumda kalması için neme ihtiyacı vardır, bu yüzden kabuk bize ne kadar süredir kesildiğini söyleyecektir.
- Kabuk üzerinde bir yağ filminin varlığı, peynirin çeşitli sıcaklık değişikliklerine maruz kaldığını ve bu nedenle, iç kısmından yağın küflenmesine neden olduğunu gösterir.
Bu yöntemleri uygulamayı düşünüyor musunuz? Sizin de taze yiyecekler konusunda bize vereceğiniz fikirler varsa lütfen yazın.
Bizleri ilgilendirdigin için teşekkür ederiz