Baharatların Yemeklere Gelmeden Önceki Halleri

Mutfakta genellikle çoğunu kullanmasak da dünyada 100’den fazla çeşit baharat bulunmaktadır. Peki ya her gün kullandığınız baharatların kurutulmadan önceki hallerini hiç gördünüz mü? Özellikle karabiber benim ilgimi çok çekti daha önce yeşil halini görmemiştim eminim siz de görünce şaşıracaksınız.

1. Susam

Genellikle hamur işlerinde veya çeşitli yemeklerde bulduğumuz o minik kokulu siyah veya beyaz tohumlar aslında baklalarda büyüyor. Eflatun veya beyaz çiçekleri olan bitki 280 cm uzunluğa kadar büyüyebilir. Genellikle çok küçük olan – yaklaşık 3 ila 5 cm boyutundaki bir bakla yüze kadar tohum içerebilir. Susam, kuraklığa çok dayanıklı bir bitki olduğu için sıcak ve kuru iklimlerde yetişir.

2. Safran

^

Bu baharatın Latincedeki adı “iplik” veya “lif” anlamına gelir. En değerli kısmı kırmızı olan tarafıdır. Çiçek çabuk öldüğü için tomurcuğun çabucak toplanmalıdır, bu yüzden safran nefis ve çok pahalı bir baharat olarak bilinir.

3. Kakule

Kakule, piyasadaki en pahalı baharatlardan biridir ve bu nedenle bazen “Baharat Kraliçesi” olarak da anılır. Bitkinin olgunlaşmamış meyveleri çok kuvvetli bir aromaya sahiptir. Toplanmaları, güneşte kurutulmaları, ardından nemlendirilmeleri ve yeniden kurutulmaları gerekir. Sonunda, 1-1,5 cm uzunluğunda beyaz üç yüzlü kapsüller elde edilir.

4. Karabiber

Karabiber, Asya’da olduğu gibi yüksek nem ve sabit sıcaklıkta büyür ve uzunluğu 15 m’ye ulaşabilir. Karabiber, uzun sivri uçlu bir şekilde oluşur küçük beyaz çiçeklerle basitçe çiçek açar. Karabiber büyüdüğünde yuvarlak yeşil meyveler görünür.

5. Hardal

Hardalın neden sarı bir renge sahip olduğunu merak ettiyseniz, bunun nedeni bu güzel çiçeklerdir. Bitki tarlalarda büyür ve sarı çiçekler Eylül sonu – Ekim başında çiçek açmaya başlar. Daha sonra tohumları hasat edilir ve kurutulur. Çoğunlukla yemeklerde ve tıpta kullanılırlar.

6. Kimyon

Kimyon dona dayanıklı, ışığı ve nemi seven, çiçekli bir bitkidir ve maydanoza çok benzer. Tohumlar olgunlaşmadan toplanır ve karanlık, kuru bir yerde olgunlaşmaya bırakılır. Bu arada baharat olarak sadece tohumları kullanmakla kalmaz, yaprakları da kullanılır.

7. Yıldız anason

Bu yaprak dökmeyen çalılar, küçük yıldızlarıyla, kokulu tohumları saklayan kahverengi görüntüleri ile bilinir. Aynı zamanda, çalıların kökleri dahil tüm kısımları aynı hoş kokuya sahiptir. Meyvenin kendisi, yıldız şeklindedir. Meyve olgunlaştıktan sonra kapsüller patlar ve tohumlar görünür hale gelir.

8. Kapari

Kapari, uzun saplı küçük çalılarda yetişen çiçek tomurcuklarıdır. Ve çiçeklenme döneminde, bitki güzel pembe veya beyaz çiçekler açar. Kapari asla çiğ olarak yenmez, genellikle sirke ve tuzla salamura edilir veya konserve edilir.

9. Zerdeçal

Zerdeçal sadece dünyaca ünlü bir baharat değil, aynı zamanda güzel bir çiçekli bitkidir. Zerdeçalın ana tedarikçisi Hindistan’dır. Ayrıca bu baharat aslında bir köktür. Kök, topraktan temizlenir ve bir dakika kaynar suya batırılır. Turuncu bir leke salmaya başlar. Daha sonra kök kurutulur ve bir toz haline getirilir.

10. Vanilya

Vanilya, yıllık asmalarda yetişir ve aslında Orta Amerika’dan gelir. Antik çağlardan beri Meksika’nın yerli halkı – Totonaki ve Aztekler – vanilya kapsülleri toplamışlardır ve bunları şimdi kakao dediğimiz çikolata ağacından elde edilen içeceklere eklemişlerdir. Şimdi vanilya genellikle kurutulur ve toz haline getirilir.

11. Karanfil

Karanfil, tropikal karanfil ağacından kurutulmuş aromatik çiçek tomurcuklarıdır ve bildiğimiz karanfili elde etmek için sadece açılmamış tomurcuklar kullanılır. Ağaç yılda iki kez çiçek açar, ancak bol ürün verir, bu nedenle bu baharatın fiyatı düşüktür.

12. Biberiye

Biberiye Akdeniz bölgesine özgüdür ve “denizin çiği” olarak tercüme edilir. İğne yapraklı, yaprak dökmeyen odunsu, çok yıllık bir çalı üzerinde, kozalaklı iğnelere benzer şekilde büyür. Baharatı ise, kurutulması ve öğütülmesi gereken çalılıktaki genç tomurcuklardan yapılır.

13. Adaçayı

Adaçayı açık yerlerde, yamaçlarda, dere ve nehir kıyılarında 30-40 cm boyundaki çalılıklarda yetişir. Menekşe mavisi çiçekleri vardır ama baharat olarak yapraklarını kullanırız. Kurutulmuş adaçayı sadece yemek pişirmede değil tıpta da aktif olarak kullanılmaktadır.