Asla unutmayacağım bir şey, ilk bulaşık makinemi aldığım zaman yaşadığım deneyimdir.
Ondan önce birkaç yıl elle bulaşık yıkıyordum ve bazı arkadaşlarım veya akrabaları misafirliğe gelip gittiklerinde nasıl birkaç saat ayakta durmam gerektiğimi siz hayal edin.
Ancak bulaşık makinesinin gelişiyle her şey değişti. O kadar çok zaman kazandım ki artık her şey çok kolay geliyordu.
İlk başta neredeyse tüm mutfak gereçlerimi bulaşık makinesine attım. Ancak daha sonra bunun hiç de iyi bir fikir olmadığını öğrendim.
Bulaşık makinesine atmamanız gereken bazı şeyler olduğunu hem tecrübeyle hem de işin uzmanından öğrendim.
İşte bulaşık makinenizde asla çalıştırmamanız gereken 7 şey:
Güzel şef bıçakları
İnce ve keskin bıçaklar matlaşabilir – aynı zamanda bulaşık makinesindeki sert plastik hasar görebilir. Özel bir bölmeniz olsa bile bıçakları oraya koymamanız gerekiyor.
2. Ahşap aletler veya ahşap kesme tahtaları
Bulaşıkları kurutmak için ısı ile birleştirilen sıcak su, şekillerini kaybetmeleri veya bükülmeleri için kepçe ve spatula gibi ahşap kaplara zarar verebilir.
Kesme tahtaları da matlaşabilir ve yüzeyinin tahrip olmasına neden olabilir – aynı zamanda çatlaklarda bakteri birikebilir.
3. Sarımsak Ezici
Sarımsağı bastırdığınızda, yapışkan küçük parçalar presin üzerindeki deliklere sıkışır, bulaşık makinesinde bu parçalar çıkmaz, çıksa bile diğer aletlere yapışabilir.
Sarımsak eziciyi temizlemek için, en iyisi el ve bulaşık fırçasıyla yıkamaktır. Aynı şey rendeler için de geçerli.
4. Döküm demir tava
Mutfakta güzel bir döküm demir tava çok faydalı olabilir. Ama bulaşık makinesinde çalıştırmak tam bir çılgınlıktır. Ayrıca deterjan kullanmamalısınız – temizlemek için bulaşık fırçası ve su yeterlidir, tercihen yağın katılaşmaması için kullanımdan hemen sonra temizlenmelidir.
5. Termos kupalar
Termos kupaları bulaşık makinesinde yıkamamalısınız. Bunun nedeni, farklı katmanları arasında su olduğunda yalıtım malzemesinin tahrip olabilmesidir, böylece içeceği sıcak tutma işlevini kaybederler. Yine en iyi yöntem ile ile yıkamaktır.
6. Etiketli şişeler / kavanozlar
Yaptığım bir diğer hata, bulaşık makinesine etiketli ince kavanozları atmaktı. Etiketler gevşeme özelliğine sahiptir, bu da sadece bardakların değerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda etiketlerin bulaşık makinesindeki filtreye takılıp büyük sorunlara neden olabileceği anlamına gelir.
İlla kavanozu makinede yıkayacağım diyorsanız, makineyi çalıştırmadan önce etiketi çıkartın!
7. Eski tabaklar
Büyük annenizin eski tabak takımlarıyla sofrayı hazırlamak eğlenceli olabilir. Ancak bulaşıklara dikkat edin ve asla bulaşık makinenizde çalıştırmayın.
El boyaması ve pahalı porselen tabakların renkleri,bulaşık makinesinde deformasyona uğrayabilir.
Ayrıca set üstü ocağınız varsa, onun parçalarını bulaşık makinenize atmamanızı öneririm. Alüminyum olan her malzemeyi karartır ve aynı zamanda gümüş parçaların en büyük düşmanıdır. Attığınız taktirde gümüşe elveda diyebilirsiniz. Eski haline geri gelmez. Kuyumcuya göndermediğiniz takdirde…..