Eğer Bitkilerinizin Yaprakları Böyleyse Sizden Yardım İstiyor

Evinize renk katması için bitkilerle yeşillendirmek güzel bir fikirdir. İç mekanda kullanılan bitkileri genellikle tercih edilir çünkü çoğunun bakımı oldukça kolaydır. Tabi ki bitkinize nasıl bakacağınızı bilmeniz şartı ile. Eğer bitkinizin dilinden anlamıyorsanız, vereceğimiz bilgiler sayesinde bitkinizin size ne anlatmaya çalıştığını bir çırpıda anlayacaksınız. Örneğin; bitkinizin yapraklarında lekeler ve izler varsa aslında size neye ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Bitkilerinizde bunlar varsa yapmanız gerekenleri sıraladık. Size uygun bitkiyi seçin ve ne yapılması gerektiğini öğrenin.

1. Bitkinizin bazı yaprakları tamamen kahverengi ise

Kahverengi yapraklar genellikle bitkinin büyüme ve yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır.

Yapılması gereken: Yapraklar tamamen kahverengi ise artık onları kurtarmaya çalışmanıza gerek yoktur. Ölü olmalarına rağmen yine de çok fazla enerji kullanıyorlar. Enerjiyi diğer yapraklara dağıtmak için, kahverengi yaprakları bir makas yardımıyla keselim.

2. Yaprakların uçlarının kahverengi olması

Bu genellikle bitkinizin yeterli su almadığının bir işaretidir ve bunun başka nedenleri de olabilir:

  • Bitkinizi yeterince sık sulamıyorsunuz.
  • Toprak kalitesi düşüktür ve suyu yeterince iyi tutamıyordur.
  • Saksısına göre fazla sulanmışsa Kökler zarar görmüş olabilir.

Yapılması gereken: Çok fazla evde bulunmuyorsanız, yine de bitkilerinizin gün boyunca yeterli su almasını istiyorsanız, ihtiyaç duyduğunuzda bitkinizin sürekli bir su akışı elde etmesine yardımcı olabilecek birkaç püf noktası var.

  • Saksının altına ıslak bir sünger koyabilirsiniz: Bu fazla suyu emer ve bitki suya ihtiyaç duyduğunda suyu bitkiye verir.
  • Toprağına küçük delikleri olan bir su şişesi gömün: Şişeyi suyla doldurabilirsiniz. Bitki, ihtiyaç duyduğu anda şişeden su alacaktır.

3. Yaprakların ortasındaki kararma

Bu genellikle aşırı sulamanın bir işaretidir. Sürekli ıslak olan toprak, mantar patojenlerinin büyümesi için mükemmel ıslak bir ortam yaratır. Bu yaprağın ortasında kahverengi lekeler ile ortaya çıkar ve daha sonra ortasından yayılmaya başlar.

Yapılması gereken: Saksıya Kahve filtresi koyabilirsiniz, bu sayede toprağı yerinde tutarken fazla suyun dışarı akmasına izin verir.

4. Alt yaprakları sararan bitkiler

Bitkiniz olgunlaşırsa, bazıları sararır ve düşer. Ancak, bu çok sayıda olursa, muhtemelen bir şeyler ters gidiyor demektir. Bunun nedeni , bitkinizin yerleştirildiği ortamla ilgili olabilir. Eğer bitkiniz, çok gölgeli, çok soğuk bir yerdeyse, ya da ani bir sıcaklık değişimine maruz kaldıysa sararmalar yaşanabilir.

Not: Bitkilerinizi çok fazla hareket ettirmeyin.

Yapılması gereken: Bitkiler kendilerini çevrelerine yavaş yavaş alıştırırlar. Yapabiliyorsanız, bitkinizi çok fazla hareket ettirmeyin. Bitkiyi daha iyi bir yere taşımak zorunda kaldıysanız, bitkinizi günde 1 saat yeni taşıyacağınız yerine götürün ve daha sonra eski yerine alın. Tam olarak kendini alıştırana kadar yeni yerine koyacağınız süreyi yavaşça arttırın.

5. Yaprakların kenarındaki koyu lekeler

Genellikle bu, bitkinizin mantar yaprak lekesine sahip olduğu gösterir. Bitkiler çok fazla güneş alırsa soluk renkli lekeler de gelişebilir.

Yapılması gereken: Lekelerin oluştuğunu gördüğünüzde, mantarın diğer bitkilerinize yayılmasını önlemek için saksıyı hemen izole edin. Etkilenen tüm yaprakları koparın ve bitkinin iyileşmesine izin verin.

6. Yaprak uçlarındaki soluk renk

Soluk yeşil ve hatta sarı yapraklar, yetersiz büyüme ile birlikte, besin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu besin maddelerinin çoğu gübrelerde bulunur.

Yapılması gereken: Haşlanmış yumurtaların suyunu toprağa dökün . Haşlanmış yumurtanın suyu bitkilerinizin kalsiyum ve potasyum seviyelerini artıracaktır.

7. Eğer bitkinizin olması gerekenden küçük yaprakları varsa

Çok küçük yapraklar bitkinizin daha fazla güneş ışığına ihtiyacı olduğunu gösterebilir. Doğal olarak, önce bitkinizin gerçekten evde karanlık bir yerde olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu durumda, bir pencereye veya daha açık bir alana yaklaştırmaya çalışmalısınız.

Yapılması gereken: Bitkiniz zaten güneşli bir noktadaysa ve yapraklar hala çok küçükse, bitkinizi tozunu almanız gerekebilir. Toz tabakası yapraklardaki güneş ışığını engelleyerek bitkinin fotosentez yapmaya yeteneğini azaltır. Bir eldiven veya bez kullanarak bitkiye zarar vermeden tozunu almaya çalışın.

8. Yaprakların uçları kıvrılıyorsa

Atmosferik nemin çok düşük olduğu bir ortamda bitkiler genellikle yapraklarını kıvırarak belirtileri gösterir.

Yapılması Gereken: Bitkilerinizi nemli bir ortama taşıyın ya da nemlenmesi için buhar kullanabilirsiniz.

Sizinde bitkilerinizde ne gibi sorunlar var? Bize yorum olarak yazabilirseniz beraber çözüm bulabiliriz 🙂