Fesleğen diğer adıyla Reyhan, bildiğiniz üzere en hassas bitkilerden biridir. Kokusuyla ve yemeklere verdiği aromasıyla meşhurdur. Soğuğa gelemez, havasızlığı sevmez. Peki fesleğen nasıl yetiştirilir dediğinizi duyar gibiyim. Hepsini anlatacağım, gelin fesleğen yetiştirmekle alakalı nelere dikkat etmemiz gerekiyor püf noktalarını görelim..
Fesleğen Yetiştirmenin Püf Noktaları
Fesleğen soğuğu sevmez kış aylarında evde bakılmalıdır.
Yaz aylarında balkonda bakımı kolaydır ama direkt güneşe maruz kalmasına izin vermeyin.
Saksıda yetiştirebilirsiniz ama gelişimine göre saksısını büyütmelisiniz.
Fesleğen Ne Kadar Sulanmalıdır?
Çok sulamayın, toprağının kuruduğunu gördüğünüz zamanlarda sulayın. Çok fazla suyu sevmez fazla suladığınızda yapraklarının yumuşadığını görebilirsiniz. O nedenle hafta bir iki defa iyice sulamanız yeterlidir. (Tabi toprağının kuruluğunu takip etmelisiniz)
Fesleğen Güneşi Sever mi?
Fesleğen güneşi hem sever hem sevmez. Güneş ışığını sever ama direkt maruz kalmayı sevmez o yüzden güneşin altına bir yere asla koymayın 1-2 güne kurumaya yüz tutabilir. Fesleğeni kışın balkonunuzda evin ışık alan noktasına, yazın ise balkonunuzda çok güneş gelmeyen bir yere koyabilirsiniz.
Fesleğen Nasıl Canlandırılır?
Fesleğeniniz solmaya yüz tutmuş yaprakları yumuşamış veya kurumuşsa muhtemelen ya çok güneşe maruz kaldı ya da suyunu zamanlı vermediniz. Bir diğer ihtimal de toprağı güçsüz olabilir. Peki fesleğen nasıl canlandırılır? Fesleğeni canlandırmak için yapmanız gereken ilk şey toprağında böcek olup olmadığını kontrol etmenizdir.
- Eğer toprağında böceklenme varsa fesleğenimiz hastalanmış olabilir. Toprağını değiştiriyoruz.
- Daha sonra saksıda olduğunu varsayarsak bir iki çubuk tarçını toprağımızın içine gömüyoruz.
- Tarçını koyduktan sonra biraz sulayıp, yapraklarını okşuyoruz. Unutmayın fesleğen ilgiyi çok sever.
- Bir sprey şişeye 1 iki damla bulaşık deterjanı, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve su koyarak. Yapraklarına birkaç kez sıkıyoruz.
Bu işlemlerden sonra Fesleğeniniz büyük ihtimalle canlanacaktır.
Fesleğene Nasıl Bakılmalıdır?
Fesleğen bitkisi ilgiyi seven bir bitkidir her gün belirli aralıklarda okşanması onun daha diri olmasını sağlar. Zaten yaydığı koku dolayısıyla harika bir bitki olduğundan her gün birkaç defa okşamanız sizin içinde iyi olur. Bulunduğu ortama huzur veren bir kokusu vardır.
Fesleğene Kimler Bakamaz?
Fesleğene bu yukarıda saydıklarımı yapamayan kimse bakmamalıdır. Çünkü fesleğen kontrol isteyen bir bitkidir her gün sulanmayı sevmez ama kontrol edilmesi gerektiğinden eve çok uğramayan kişiler için önermiyorum.
Siz fesleğeninizi yetiştirmek için ne tür yöntemler kullanıyorsunuz? Yorum yaparak bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz.
İlk yorum yapan siz olun