Işıklı Ortamda Uyursanız Ne Olur?

Çocukken ışıklar açık uyuyakaldığımız bir zamanı muhtemelen hepimiz yaşamışızdır. Kendimizi dolap canavarlarından korumanın tek yolu buydu. Hatta, bazı yetişkinler karanlıktan dolayı değil de ışıkları açık bırakmayı tercih edebiliyor. Ama asıl tehlikenin bunca zamandır ışıklarda saklandığı ortaya çıktı. Odanız %100 karanlık değilse bu sıkıntıları yaşayabilirsiniz.

Görünüşte zararsız olan bu alışkanlığın sonuçlarını sıraladık.

1. Kalp ile ilgili sorunlara neden olabilir.

Melatonin sadece vücut ısısını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kan basıncını da düşürür. Gece ışığa maruz kalırsanız melatonin üretiminiz baskılanır. Sonuç olarak, kan basıncınız yükselir. Düzenli dalgalanmalar, sırayla, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir.

2. Kilo alabilirsiniz.

Geceleri aşırı ışık metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. Ayrıca uyku düzeninin bozulması da obeziteye katkıda bulunabilir. 43.000’den fazla kadını izleyen bir araştırma, televizyon karşısında uyuyanların kilo aldığını ortaya çıkardı. Kilo alımı, uyku kalitesi veya süresi ne olursa olsun gerçekleşti.

3. Üreme sağlığınıza zarar verebilir.

Bir araştırma, geceleri yapay ışığa maruz kalmanın kısırlık riskini artırabileceğini buldu. Deney dişi fareler üzerinde yapıldı. Geceleri ışıkla uyuyan farelerin kısır olma olasılığı daha yüksekti. Ayrıca sirkadiyen ritimlerin (vücudun iç saati) kadınlarda üreme sürecinin zamanlamasını etkiliyor.

Başka bir çalışmada gece vardiyasında çalışan hemşireler ve gece ışığa maruz kalmanın etkileri izlendi. Çoğu hemşirenin adet döngülerinin bozulduğundan şikayet ettiği ortaya çıktı.

4. Hormonal değişikliklere neden olabilir.

Tek bir ışık kaynağı bile hormonal dengeyi değiştirebilir. Akıllı telefonlardan, televizyonlardan veya bilgisayarlardan gelen ışık melatonin eksikliğine katkıda bulunur. Ek olarak, diğer biyolojik süreçler bozulur. Çoğu zaman, ilk etkilenen melatonindir. Düzensiz uyku, yaşlanma hormonlarını artırır ve yaşlanmayı geciktirenleri azaltır.

5. Depresyona Girebilirsiniz

Bir araştırma, geceleri ışığa maruz kalmanın depresyon riskini artırdığını buldu. Alternatif olarak, sirkadiyen ritmin bozulmasının halihazırda var olan depresyon semptomlarını kötüleştirmesi muhtemeldir. İlginç bir şekilde, kırmızı ışık daha az zararlı etkiye sahiptir çünkü kırmızı dalga boylarına daha az duyarlıyız.