Denir ki; Kadir gecesi işlenen sevabın diğer günlere göre çok daha büyük önemi vardır. Bu gece yapabileceğiniz tüm ibadetler oldukça değerlidir. Bu içeriğimizde sizler için bu geceye özel yapabileceğiniz ibadetler ve okuyabileceğiniz duaları derledik.
Kadir sözcüğü TDK ya göre güç, yücelik, hüküm, şeref gibi anlamlara gelir. İslami yazılara göre ise Kur’an’ın indirildiği gece olarak bilinir.
Bu gecenin İslam dünyasında önemi büyüktür. Normal şartlarda günü Ramazan ayı içerisinde belli olmayan bir gündür fakat Diyanet işleri başkanlığımız tarafından günü belli olsun diye sembolik bir şekilde sabitlenmiştir.
Rivayete göre, kadir gecesini dua ve ibadetle geçirdiğiniz takdirde yaptığınız ibadet 1000 yıllık ibadete eşdeğer olacaktır ve geçmiş tüm günahlarınız bağışlanacaktır. İslam dininin en önemli gecelerinden biri kabul edilir. Bu inancı paylaşan tüm okuyucularımızın Kadir gecesinin mübarek olmasını dileriz.
Peygamber efendimiz Kadir gecesinin mutlaka cemaat ile camide geçirilmesini öğütlerdi. Okuduğu dua ise şu şekildedir:
Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni.
Peygamberimizin okuduğu Kadir Gecesi duasının Türkçe manası şu şekilde:
-Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.
Kadir gecesi tespih çekmek ve bu tespihi çekerken okunacak duaların da önemi büyüktür. Kadir gecesinde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.
Laihahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim. (Hz. Peygamber (S.A.V.) buyurdu: “Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur.”.
Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyil azim.
Kadir gecesi üç defa “La ilahe illallah” söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer. [Tefsir-i Mugni].
Bu gecede okunan ve dinlenen Kur’an oldukça kıymetlidir. Tüm sevgi bağları ve inanç hisleri güçlendirilmelidir. Kılamadığınız namazları da bu gece nafile namazı kılarak te”lafi edebilirsiniz.
Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur”an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
Peygamber efendimiz anılmalı ve şefaati ümit edilip şuuru yenilenmelidir. Mutlaka benliğimizi düşünmeli nereden gelip nereye gittiğimiz hakkında derin düşüncelere dalınmalıdır. Gönül bağı olan tüm insanlarla vakit geçirilip halleri hatırları sorulmalıdır. Aramızın bozuk olduğu tüm yakınlarımızla irtibat kurulup ilişkiler tazelenmelidir.
Bu gece indirildiği bize bildirilen Kur’an, kadir suresinde; ‘’Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. ” buyurarak Kur’an-ı Kerim’in bizleri bu gecede şereflendirdiğini ve bu gecenin Kur’an’ın nuruyla bin aydan daha hayırlı olduğunu söylemektedir.
İlk yorum yapan siz olun