Çoğumuz dengeli beslenmenin sağlıklı bir yaşam tarzı için gerekli olduğunu biliyoruz, ancak “dengeli” tam olarak ne anlama geliyor?
Genel olarak, dengeli beslenmeyi tabağımızda yeterince renk görmek, yeterince meyve ve sebze yediğimizden emin olmak ve abur cuburları kesmek olarak düşünürüz.
Gerçekte, diyetinizi dengeli tutmak, uygun miktarda protein, karbonhidrat ve yağ almak anlamına mı geliyor?
Bunların üçü de sağlığımız için önemlidir, ancak çoğu insanın yeterince bilmediği tek şey proteindir.
Çoğumuz etten protein alabileceğimizi biliyoruz, ancak vejeteryan veya vegan değilseniz, diğer birçok yiyeceğin de protein içerdiğini bilmeyebilirsiniz.
En iyi protein açısından zengin gıdalardan bazıları yumurta , fındık, yulaf, peynir, kinoa gibi tahıllar ve brokoli ve brüksel lahanası gibi sebzelerdir.
Peki ya yeterince protein alabiliyor muyuz? Bir kadında protein yoksa bu nasıl anlaşılır?
Protein Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
1. Kilo Kaybı
Kas gücünü oluşturmak ve korumak için protein gerekli olduğundan, yeterince alamıyorsanız, önemli ölçüde kilo kaybı fark edebilirsiniz.
Bazı insanlar bu kilo kaybını uyguladığı diyetin bir işareti olarak görebilir, ancak vücudunuz yağ kaybetmezse; kas kütlesi kaybediyordur.
2. Şeker İsteği
Protein seviyeniz düşükse, yaşayabileceğiniz ilk semptomlardan biri şeker aşermesi olacaktır.
Protein alımı kan şekeri seviyenizi sabit tutmaya yardımcı olduğu için, yeterli protein almadığınızda canınız tatlı isteyecektir.
Bir çikolata veya çörek almak yerine, yediğiniz yemeğin zaten protein içerip içermediğine dikkat edin- eğer yoksa, biraz protein tüketmek, kendinizi tok hissetmenize ve şekerleme ihtiyacından kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
3. İncelen ve Kırılgan Saçlar
Saçınız öncelikle bir protein olan keratinden yapılmıştır.
Önemli bir süre boyunca yeterince protein almazsanız, saçınızın zayıflayabilir, incelebilir ve hatta dökülebilir.
Vücudunuz yeterli protein almadığında, tüm proteini temel şeyler için kullanacaktır – örneğin, gün boyunca kullanacağınız enerji ihtiyacı gibi. Saçlarınızın uzamasını istiyorsanız aldığınız proteinden emin olun.
4. Zayıf Tırnaklar
Protein eksikliğinin saç uzamasını etkilediği gibi, tırnak gücünü ve büyümesini de etkiler.
Tırnaklar, tıpkı saçlarımız gibi büyümek ve güçlü kalmak için proteine ihtiyaç duyar – yeterince protein almadığınızda, vücudunuz tırnaklarınızın da “gerekli olmadığını” düşünür ve bu da tırnakların çatlamasına ve kırılmasına neden olur.
5. Kuru / Soyulmuş Cilt
Fark edebileceğiniz bir başka protein eksikliği belirtisi de kuru, soyulmuş cilttir.
Normalde, deri döküntüleri ve pullanan deri yalnızca aşırı protein eksikliği durumlarında ortaya çıkar , ancak yine de dikkat edilmesi gereken bir şeydir.
Soluk cilt aynı zamanda protein eksikliğinin bir işareti olabilir, ancak genel olarak bir demir eksikliğinin de belirtisi olabilir.
Çoğu zaman, demir eksikliği ve protein eksikliği birlikte yaşanır, çünkü aynı yiyeceklerin çoğunda hem demir hem de protein vardır.
Ek olarak, vücudumuz demiri protein olmadan düzgün bir şekilde işleyemez ve kullanamaz.
6. Baş Ağrıları
Protein eksikliği iki nedenden dolayı baş ağrısına neden olabilir, demir eksikliği ve düşük kan şekeri.
Sebepsiz yere baş ağrısı çektiğinizi fark ederseniz, yeterince protein alıp almadığına dikkat edin.
Dr. Dawn Jackson Blatner, Kadın Sağlığında, bağışıklık sistemimizdeki bileşikleri oluşturmak için proteine ihtiyacımız olduğunu açıklıyor.
Yeterli protein almadığımızda, bağışıklık sistemimiz olumsuz etkilenir ve bu da artan enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına neden olabilir.
7. Yorgunluk
Daha önce açıklandığı üzere, protein kaslarımız için gereklidir (bu nedenle sporcular diyetlerini protein tozu ile tamamlarlar).
Yeterince protein almıyorsanız, kaslarınız mücadele edecek ve hatta zamanla küçülmeye başlayacaktır.
Kaslarınız bozulduğunda, daha önce kolaylıkla yaptığınız işleri, yerine getirmeniz daha fazla çaba gerektirecek, bu da halsizlik ve yorgunluğa yol açacaktır.
8. Uyumada Zorluk
Bir amino asit olan serotonin (amino asitler proteinin yapısını oluşturur) uyku / uyanma döngüsünü etkiler.
Protein eksikliğiniz varsa, serotonin eksikliğiniz de olabilir – serotonin eksiklikleri, uykuya dalma ve uykuda kalma konusunda zorluklara neden olur.
9. Duygusal Belirtiler
Yukarıdaki belirtiler sizi protein eksikliğiniz konusunda bilgilendirmezse, dikkat etmeniz gereken zihinsel ve duygusal belirtiler de vardır.
Fiziksel belirtilere ek olarak, protein eksikliği huysuzluk, depresyon, anksiyete, ruh hali değişimleri gibi sorunlara da yol açabiliyor.
Bu duygusal veya zihinsel değişiklikleri yaşarsanız ve bunlar için makul bir nedeniniz yoksa, bu protein eksikliği belirtisi olabilir.
Protein eksikliği konusunda siz ne düşünüyorsunuz? Bu belirtileri hiç deneyimlediniz mi?
İlk yorum yapan siz olun