Bir Sivrisinek Isırdığında Vücudunuzda Ne Olur?

“Sivrisinek” kelimesi her şeyden önce bize, kulak dibinde vızıltı, kaşıntı ve şişliği hatırlatır. Bu böcek bizden beslenirken neler olup bittiğini ve aslında kendimizi kaşımamıza neden olan şeyin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?.

Bir sivrisinek ısırığı öncesinde, o anda ve sonrasında başınıza gelenleri sizler için açıkladık.

Sivrisinekler uyuşturmak için cildinize tükürür.

Araştırmaya göre, bir sivrisinek midesini kanla doldurmak için yaklaşık 4 dakikaya ihtiyaç duyar. Sorun şu ki, bu süre zarfında kurbanları görev tamamlanmadan önce onu fark edip öldürebilir.

Sivrisinek tükürüğünün cildi uyuşturma özelliği vardır. Yani üzerimize tükürdükten sonra, ısırığı hissetmeyiz. Bundan sonra küçük arkadaşlarımız deri altındaki kan damarlarını aramaya başlar. Beslenecek bir şey bulana kadar birkaç kez araştırma yapar.

Tükürük, kanı daha kolay emmelerine yardımcı olur.

Damar bulunur bulunmaz sivrisinek tükürüğü tekrar serbest bırakır. Farklı amaçlara hizmet eden 100’den fazla protein içerir – bunlardan biri onu kanın pıhtılaşmaması için yapar. Bu şekilde emmek daha kolay hale gelir.

Mesele şu ki damar hasar gördükten sonra vücudumuz onu iyileştirmeye başlıyor. Bu, bir böceğin onunla beslenmesini önleyebilir. Ancak bu kurnaz yaratıklar bunu aşmanın bir yolunu da bulmuşlar. Sivrisineklerin tükürüğü yine iyileşme sürecini durdurur kan damarlarını genişletir ve rahat rahat işini görür.

Kaşıntı, Kızarıklık ve Şişlik

Yine suçlu tükürük. Bir ısırık, farklı şiddet seviyelerinde kaşıntı, kızarıklık ve şişmeye neden olabilecek toksik olmayan proteinler içerir.

Vücudunuzun ilk sivrisinek ısırığına verdiği tepki, gelecek 2-20 yıl boyunca ısırılmalarınızdan daha şiddetli olur. Sivrisinekler, yılın büyük bölümünde üremek için durgun suya yumurta bırakırlar. Sonuç olarak orada yaşayan insanları çok sık ısırmazlar. Ancak oradan tropikal bir yere geçerseniz, ilk ısırıklarla başa çıkmanız zor olabilir.

Sık sık sivrisinekler tarafından ısırılıyor musunuz? Yoksa neredeyse hiç ısırılmıyor musunuz? Kendinizi sivrisineklerden korumak için ne yapıyorsunuz?