Hayatınızı Değiştirecek 3 Önemli Alışkanlık

Her insanın öne çıkan baskın özellikleri vardır. O kişiyi o kişi yapan özellikler deriz onlara. Bu bir düşünce olabilir, bi davranış olabilir, alışkanlık olabilir. Bugün hayatınızı değiştirebilecek 3 önemli alışkanlıktan bahsetmek istiyorum sizlere.

1. “Bugünkü Alışkanlıklarım Gelecekteki Beni İnşa Edecek” Fikrini Benimsemek

İnsanların doğaları birbirine benzer onları birbirinden ayıran şey davranışlarıdır der Konfüçyüs. Bu tür özlü sözleri okumak ya da sosyal mecralarda paylaşmak keyifli ve insanın kolayına da geliyor. Ama zor olan ve önemli olan şey bunları okuduktan bunlara tesadüf ettikten sonra oturup bunların üzerine düşünmek.

İşin matematiği şu, bir şeyi düzenli olarak sürekli yapınca beyin enerjiden tasarruf etmek için onu otomatik pilota atıyor. Bir davranış otomatik pilota atıldığında işte onun hayatımızın bir parçası olduğunu anlıyoruz.

Artık o alışkanlık zihnimize hiçbir zorluk yaşatmıyor çünkü onu zihnimiz değil bilinç altımız kontrol ediyor. Hayatınızdaki en önemli şeylerden biri alışkanlık edinmek ve bunun bilincinde olarak yaşamak.

Bu noktada ilham almak için başarılı insanların sabah rutinlerini inceleyebilirsiniz.

Alışkanlıkların gelecekteki bizleri inşa ettiği fikrine ikna olduysanız ve katılıyorsanız bence bugün kendinize vakit ayırın ve 10 yıl sonra, 5 yıl sonraki sizi bir hayal edin. Sonra da o kişi olmak için nasıl alışkanlıklara ihtiyacınız varsa bence hiç vakit kaybetmeden yola koyulun.

2. İş Bitirici Olmanın Önemini Fark Etmek

İnsan doğası gereği çok hayal kurar ve çok şeyi başarmak ister. Özellikle kanın kaynadığı genç yaşlarda bu çok daha fazla olur. Ama bu yapıyı sorumlu olduğumuz bitirmemiz gereken işlere uyarladığımızda sorunlar çıkıyor. Aynı anda birçok şeyi yapmaktan bahsediyorum. Multitasking yani çoklu görev diyoruz buna. Bu hatanın hayatınızda çok ciddi sorunlara yol açtığını belki farketmediniz ama birçok kişi tarafından kullanılıyor.

Her neyin üzerinde çalışıyorsanız bir inşaat kısmı vardır bir de mimarlık kısmı vardır. Yani sanatçılık kısmı vardır. Şöyle düşünebilirsiniz inşaat mühendisleri binayı dikiyor sonra mimarlar gelip binanın tasarımını tamamlıyorlar. Çoklu görevlere bulaşınca başımıza gelen şey şu oluyor; çok hayal kuruyoruz, önümüze bitirilmesi gereken iş alıyoruz ama ne vaktimiz ne enerjimiz onların her birinin tamamlanmasına yetmiyor.

Sonra kafamızın içi yarım yarım inşa edilmiş ama hiçbiri bitmemiş inşaat arazisine dönüyor. Yarım kalmış hayaller bir kısmı bitirilmiş projeler, hevesle başlanıp tam olarak alışkanlık edinilememiş bir sürü hobiler. Tek bir işe odaklanamadığınızda başınıza gelen şey hep bu oluyor.

Dolayısıyla birden fazla şeyi azalttıkça elinizdeki şeylere hem daha fazla vakit ayırabileceksiniz hem de daha çok enerji ayırabileceksiniz.

3. “Azın” Gerçek Çok Olduğunu Anlamak

Burayı zihninizde canlandırabilirsiniz fazla yükten dolayı batmak üzere olan bir gemide mürettebata fazla yükten kurtulun gemideki ağırlıkları dışarı atın, denize atın dediğimizde işe nerden başlarlar? Önemsizleri dışarı atarak.

Yani azal dediğimizde sağlıklı bir insanın aklına gelen ilk şey fazlalıklardan hayatınızdaki önemsiz şeylerden kurtulmak olmalı.

Eskilerden gelen şöyle bir kıssa vardır:

Buğday ambarın var ve oraya sürekli hasat biriktiriyorsun. Ama bakıyorsun ki günlerce oraya buğday biriktirmene rağmen ambarda bir türlü buğday miktarı artmıyor. Ne yaparsın? Aklı olan her insan gibi kaçağın peşine düşersin. Çünkü senden buğday aşıran farelerden kurtulmadan istediğin kadar buğday sırtlan o ambarı asla dolduramazsın. Yani önce hatadan, kötülükten, yanlıştan uzaklaş derler. Sonra iyilik güzellik biriktirmenin peşine koş.

Konumuza geri dönecek olursak, az öncede dediğim gibi akıllı bir insan için azalmak demek fazlalıktan önemsiz şeylerden fazla olan yüklerden kurtulmak demektir.

Her azalış önemli olana yaklaşmaktır. Hafiflemek için üzerinizden attığınız her şey kalan şeyleri daha önemli kılar.

Arkadaşlar bunlar insan hayatını değiştirebilecek en önemli 3 alışkanlıktı. Sizinde hayatlarınızda baskın olan çok işinize yarayan alışkanlıklarınız varsa lütfen yorumlarda belirtin çünkü insanlar içerikten fayda sağlıyor ama emin olun yorumlardan çok daha fazlasını sağlıyor. Dolayısıyla bir yorumunuz belki hiç tanımadığınız insanın hayatında ciddi bir değer oluşturabilir.

Hikmet Anıl Öztekin videosundan alıntılanmıştır.