Kilo Almanızın Asıl Sebebi Çok Yemek Değil, Bunları Bilmemek

Tüm beslenme düzeninizi değiştirdiniz ve düzenli egzersiz yapıyorsunuz, aradan belli bir miktar süre geçmesine rağmen beklediğiniz gibi bir sonuç alamıyorsanız, mutlaka bir şeyleri yanlış yapıyor olmalısınız, değil mi?

Belki de her şeyi doğru yapıyorsunuz ancak vücudunuzun düzelmesi gereken başka bir problemi var. Özellikle düzensiz hormon salgılanmaları, metabolizmanızı dengesizleştirerek tüm çabalarınızı boşa çıkarıyor olabilir. Bu içeriğimizde, size hangi hormonların kilo vermenize engel olabileceğini anlatıyoruz.

İnsülin direnciniz yüksekse,

Vücudunuzun şekeri enerjiye dönüştürmesi için gereken en önemli hormonlardan biridir. Kanınızdaki insülin seviyesine göre kanda dolaşan şeker, enerjiye veya yağa çevrilir. Eğer insülin direnciniz varsa, tükettiğiniz şeker devamlı yağa dönüşecektir ve bu da sizin kilo vermenizi oldukça zorlaştıracaktır. İnsülin direncinizi düşürmek için düşük karbonhidrat içeren bir beslenme düzenine geçmelisiniz. Mümkün olduğunca yağsız protein, avokado, nar, lif zengini mısır gevrekleri ve böğürtlen türleri tüketin.

Kortizol seviyeniz yüksekse,

Bildiğiniz üzere vücudunuzda stres hormonu olarak bilinen kortizol, kilo vermenize pek de yardımcı olmaz. Hatta tam tersine stres altında daha fazla yeme eğilimindeyiz. Stresimizi kontrol altında tutmak için yapabileceğimiz şeyler elbette var. İlk olarak yapmanız gereken en az 7 saat uyumaya dikkat etmektir. Ardından, yaşamınızda birkaç ufak değişiklik yapmalıyız. Örneğin, yemeklerinizde süzme peynir, hindi, kivi ve kiraz gibi yiyeceklere biraz ağırlık vermeye gayret edin. Uykunuzun düzene girdiğini fark edeceksiniz. Ayrıca uykudan 2 saat önce tüm elektronik aletlerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Son olarak stres seviyesini düşürmenin en etkili yollarından biri de düzenli egzersiz yapmaktır. Salgılanan endorfin hormonu kortizolü etkisiz kılacaktır.

Östrojen seviyeniz yüksekse,

Hem kadınlarda hem de erkeklerde salgılanan östrojen hormonu genellikle üreme sistemiyle ilgilidir ancak kadınlarda erkeklerden çok daha yüksek oranlarda salgılandığından, bu hormondan kaynaklı sorunlar da çoğunlukla kadınlarda ortaya çıkar. Eğer östrojen hormonu olması gerekenden fazla salgılanıyorsa, anlamsız bir şekilde kilo almaya başlarsınız. Bunun sebebi de, östrojenin insülin seviyesini düzenleyici etkiye sahip olmasıdır. Basit bir kan testi yaptırdıktan sonra; eğer düşükse, meyve, sebze, balık ve tam tahıllı gıdalara yönelip, kahveyi kesmelisiniz. Eğer yüksekse, brokoli kabak gibi turpgiller tüketin ve 5 dakikadan fazla haşlamamaya özen gösterin.

Testosteron seviyeniz düşükse,

Daha iyi yağ yakmak için, testosteron gerekir. Kas yoğunluğunu arttırmak ve daha hızlı bir metabolizmaya sahip olmak için, soya ürünleri, ekmek, alkol ve şekerli içeceklerden uzak durun. Vücudunuz ihtiyacı kadarını üretecektir.

Tiroit seviyeniz düşükse,

Metabolizmanızın hızlanması ve yavaşlaması genellikle tiroit hormonuna bağlı gelişir. Eğer yeterli tiroit hormonu salgılanmazsa, metabolizmanız yavaşlar ve bu sebepten dolayı kilo alırsınız. Sürekli yorgun hissedersiniz ancak uykunuz olmaz ve gününüz oldukça zor geçer. Tiroit bezini harekete geçirmek için kafein, soya ürünleri, işlenmiş karbonhidrat ve iyotlu tuzdan uzak durun. Daha çok protein tüketmeye ve glütensiz beslenmeye özen gösterin. Brokoli, ıspanak, lahana gibi sebzeler önerimizdir. Ayrıca gün ışığından daha çok yararlanmalısınız ve özellikle stres seviyenizi düşürecek yoga gibi rahatlatıcı egzersizler yapmalısınız.