2000 Yıllık Tohumu Diktiler Ve Sonuç İnanilmaz

Üç bin yıl önce, Ortadoğuda hurma, hayatın önemli bir parçasıydı.

Hurma ağacı, o bölgedeki halkı için yiyecek, barınak ve gölge gibi bir çok ihtiyacı karşılıyordu.

Ancak yüzyıllar geçtikçe işler değişti. İklim değişti ve şehirler büyüdü, ağaçların büyümesi için alanlar binalarla dolduruldu. Daha sonra, savaşlar palmiye tarlalarını ortadan kaldırdı. 1300’lerde, Bu tür hurmaların nesli tükendi.

Ancak bitkiler söz konusu olduğunda, nesil tükenmesi anlayışı değişebiliyor.

Büyük Herod’un antik sarayında kazılar başlandı ve o kazılarda tohumlarla dolu küçük bir kil kavanoz bulundu.

Önümüzdeki 40 yıl boyunca tohumlar Tel Aviv’deki Bar-Ilan Üniversitesi’nde bir çekmecede saklandı. Ne de olsa 2.000 yaşındaydılar. Asla büyümezler diye düşünüyorlardı.

Fakat botanik araştırmacısı Elaine Solowey meraktan bir tanesini bir toprak saksıya koydu. Gerçekten bir şey olmasını beklemiyordu.

“O kadar zamandan sonra tohumun tutacağına hiç ihtimal vermedim” dedi.

Tohumların gerçekten eski olduğundan emin olmak için radyokarbon testi yapıldı ve tohumların 1,995 ile 2,110 yaşları arasında olduğu ortaya çıktı.

Tohumlar sekiz hafta sonra filizlendi. Ve büyümeye devam etti.

Yukarıdaki fotoğraf, Methuselah lakaplı bu ekilen tohumun bitkisi ve yaklaşık 3 yaşında. Hurma, yavaş ama emin adımlarla büyür.

Kısa süre sonra Methuselah, saksını aştı ve Ketura’daki Arava Çevre Çalışmaları Enstitüsü’nün bulunduğu yerin dışına dikilmek zorunda kaldı.

Bu bir erkek ağaç ve yüzyıllar sonra yetiştirilen ilk hurma ağacı. Türü erkek olduğu için meyve vermeyeceği anlamına geliyor.

Antik bitkileri canlandırmak bize sadece tarih hakkında benzersiz bir bakış açısı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda modern bitkilere yeni bağışıklık kazandırarak popülasyonların daha sağlıklı ve verimli olmasına yardımcı olabilir.

Bugün, Methuselah mutlu bir şekilde büyüyor ve yaklaşık 3 metre boyunda ve araştırmacılar, özellikleri nedeniyle bu ağacın değerli olan eski hurma ağaçlarını geri getirmede etkili olacağını umuyor.