Karaciğerin Çalışmadığına Gösteren 12 Belirti

Karaciğer insan vücudundaki en büyük organdır. Ağırlığı 1.5 kg ve görevi kandaki zehirli maddeleri temizlemektir.

Ağır ilaçlar kullananlar, karaciğer ilaçların metabolize edilmesine yardımcı olur.

Safra kesesi ve karaciğer besinlerin benimsemesini ve işlenmesi sağlamaya yardımcı olur. Karaciğer zarar görür ve işlevini kaybeder ise bütün vücut bundan etkilenir. O yüzden karaciğere zarar veren belirtilere dikkat etmelisiniz.

Karaciğer, dakikada 1 litre kanı Pompalar. Vücutta bulunan 13.000 tane kimyevi dahildir. Karaciğer vücuttaki kolesterolün %80’ini üretir. Karaciğerin çalışmaz ise 24 gün süre yaşama tutunabilirsiniz.

İshal, Bulantı ve Kusma

Karaciğerin zararlı olmasına dair belirtilerden bir tanesi de midenin bozulmasıdır. Kusma, bulantı ve ishalde buna dahildir. Bu belirtilere benzer olarak yemek zehirlenmesi migren erken gebelelik ve bunalım gibi belirtiler olduğu için karaciğere ait olup olmadığı zor anlaşılır.

Bu belirtiler görülünce doktora görünmeniz gerekir.

Cılız ve Bitkin Hissetmek

8 saatlik uyku sonrası ve sağlıklı bir kahvaltı sonrası kendinizi bitkin hissediyorsanız vücudunuzda ters giden bir şeyler vardır. Sorun büyük ihtimalle karaciğerdir. Karaciğer düzgün çalışmadığı zaman vücudumuzda fazla enerji tüketir.

Karaciğer zehirli maddelerden temizlenmediği için de vücut hareketleri yavaşlar ve kendinizi bitkin hissedersiniz.

İştah Kaybı

Karaciğer zarar gördüğü anda safra üretmez ve gıdalar yağlar hazmedilmez. Sonrasında ise sağlıksız kilo kaybına ve iştah kaybına neden olur.

Sindirim Sorunu

Karaciğer ince bağırsak tarafından görülen safranın yüzünden oluşan sorunlu bir organdır. Karaciğer çalışmadığında safra üretim yapamaz bağırsak belirtiyi sindirim güçlüğü ve karın şişliği gibi sorunlar ortaya çıkar.

İdrar Renginin Değişmesi

Sağlıklı besleniyorsanız yeterince su içiyorsanız idrar rengi banal olmalıdır. Bunlara rağmen idrar değişikliği oluyor ise karaciğer zarar aldığı göstergesidir.

Dışkı Renginin Değişmesi

Karaciğer safta üretmediği zaman dışı rengi de değişir. Dışkı rengi soluk sarı ve gri renkte olmalıdır.

Sarılık

Kırmızı kan hücresi oksijen ve protein vücuda dağıtması için zorunludur. Karaciğer zarar alırsa mırmızı kan hücreleri de bozulur.

Karın Bölgesindeki Farklılıklar

Karın bölgesinde regl ilgili olmayan kan kesinlikle kontrol altına alınmalıdır. Karın altında ağrı veya kramp oluşuyor ise karaciğeriniz zarar almış olabilir.

Kaşıntı

Kaşınan yeri kaşımaktan daha güzel bir şey yoktur. Fazla kaşınma ciddi sorun olabilir. Karaciğerin zarar görmesi cildin pul pul olmasına sebep olur. Cildinizde morarma görebilirsiniz. Islak kremler kaşınmayı yok eder ama sorun karaciğer ise önlem alınması gerekir.

Karın Ağrısı

Zararlı olan karaciğer göğüs kafesinde ve karın bölgesinde ağrıya neden olur. Bu yer karaciğerin bulunduğu bölgedir.