Melatonin Hormonunun İnsan Sağlığına 5 İnanılmaz Faydası

melatonin hormonunun insan sağlığına 5 inanılmaz faydası

Melatonin, üretimi aldığımız ışık miktarı ile doğrudan ilişkili olduğu için uyku hormonu olarak da bilinir. Vücudumuzda doğal olarak bulunur ve vücudun kendi başına üretemediği temel bir amino asit olan triptofan aracılığıyla sentezlenir. Gıdalardan elde edilmelidir ve büyüme ve gelişme için gerekli olduğu için hayati öneme sahiptir.

Bu hormonun önemini araştırdık ve bu makale size melatonin hakkında çok şey anlatacak. Herhangi bir takviye almadan veya günlük diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorunuza veya beslenme uzmanınıza danışmayı unutmayın.

1. Vücudumuz 2 çeşit melatonin üretir

melatonin çeşitleri

Vücudumuzda iki tür melatonin bulunur: biri epifiz bezinde üretilir, diğeri ise organlarda üretilir. Birincisi ışığa duyarlıdır, yani maruz kaldığımız ışığın miktarına göre üretilir ve uykunun biyolojik ritimlerini kontrol etmekten sorumludur.

Ekstrapineal melatonin adı verilen ikincisi daha büyük miktarlarda üretilir, ancak üretimi ışıkla ilgili değildir. En önemli işlevleri arasında antioksidan ve antienflamatuar etkileri olduğu için hücresel koruma vardır.

2. Uyku, epifiz melatoninin işlevi

uyku epifiz melatonin

Epifiz melatonin, vücudumuzun biyolojik saatini kontrol eder ve dinlenme döngülerimizden sorumlu olan ana şeydir. Daha az ışığı algılamaya başladığımız gün batımında üretilmeye başlar ve maksimum üretimi gecenin karanlığında ortaya çıkar. Sanki bir uyku ilacıymış gibi uykuya neden olmaz – işi bizi uyutmak değil, dinlenmemiz gerektiğini hatırlatmaktır.

3. Ekstrapineal melatoninin işlevleri

Extrapineal melatonin üretimi epifiz bezi ve gerektiğinde her organ ya da doku kendi başına bunu üretebilir tamamen bağımsızdır. İşlevleri hücresel düzeyde gerçekleşir. Bir antioksidan görevi görerek, hücresel yaşlanmayı önleyerek ve aynı zamanda bir virüs karşısında hücreleri korumak için bir anti-inflamatuar olarak hücresel fonksiyonları düzenler. Buradan hem bağışıklık sistemini koruduğunu hem de cildi daha genç ve güzel gösterdiğini çıkarabiliriz.

4. Hafızaya faydaları

Bu hormon, en çok uyku ve dinlenmenin düzenleyicisi olarak bilinir ama ek olarak, bize son derece önemli bir dizi fayda da sağlar.

Doğal bir antioksidan bulunuyor – Yakın zamana kadar vitamin E’nin en etkili antioksidan olduğu biliniyordu, ancak çok sayıda araştırmaya göre melatoninin iki kat daha iyi olduğu ortaya çıktı. Bu hormon, hücrelerde biriken toksik maddeler olan serbest radikalleri bozulmadan koruyarak nötralize etme özelliğine sahiptir.

Yaşlanmayı önler – Erken yaşlanma , hücresel yaşlanmayı düzenlemekten sorumlu hormon olduğu için melatonin eksikliği olduğunda ortaya çıkar.

Bağışıklık sistemini düzenler — İnflamatuvar enzimlerin ve serbest radikallerin hücrelerde birikmesi sağlıklı dokulara zarar vererek kronik hastalıkların başlamasına neden olur. Melatonin, enfeksiyonlarla savaşmak için bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısını düzenlerken, bir anti-inflamatuar olarak hareket ederek kronik inflamasyonu önler .

Kanseri önlemeye yardımcı olur — Yukarıda sıralanan tüm özelliklerine ek olarak melatonin, kanser karşıtı bir hormon olarak kabul edilir. Kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini azaltırken etkinliğini artırmaya da yardımcı olur.

Melatonin nöroprotektandır – Yaşlılarda melatonin takviyesi, beyni ve omuriliği zararlı maddelerden koruyan zar olan hematoensefalik zarın bakımına ve korunmasına yardımcı olur . Alzheimer ve yaşla birlikte ortaya çıkan diğer nörodejeneratif hastalıkları önlemek için de kullanılabilir.

5. Melatonin üretilmesine yardımcı olan yiyecekler

melatonin içeren yiyecekler

Her ne kadar melatonini vücudumuzda doğal olarak üretsek de  doğrudan besinlerden almak vücudumuzu sentezlemek için ihtiyaç duyduğu triptofanı elde etmek için hayati önem taşıyacaktır .

Meyveler — Kirazlar, özellikle daha asidik olanlar, muz gibi yüksek melatonin içeriğine sahiptir, her ikisi de gece uykuya dalmamıza yardımcı olması için tavsiye edilir. Ayrıca melatonine ek olarak, ananas, avokado ve erik gibi meyveler triptofan içerir.

Sebzeler —  Triptofan açısından zengin sebzeler arasında ıspanak, pancar, havuç, kereviz ve brokoli bulunur.

KuruyemişlerCeviz, fındık gramı başına 3.5 nanogram melatonin içeriğiyle en yüksek melatonin içeriğine sahiptir. Diğer kuruyemişler ayrıca triptofan, B ve C vitaminleri, protein, magnezyum ve omega 3 sağlar.

Tahıllar — Pirinç ve yulaf (çoğunlukla kepekli tahıllar), mısır ile birlikte gram başına en yüksek melatonin miktarına sahip gıdalardır.

Baklagiller ve tohumlar — Nohut, mercimek, soya fasulyesi ve susam, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, triptofanın yanı sıra B1, B3, B6, B9 ve magnezyum da sağlayacaktır.

Et — Özellikle hindi, tavuk ve yağlı balıklar, yumurtalar, özellikle yumurta sarısı ve süt ürünleri triptofan açısından çok zengindir.

Melatonin hormonunun vücudumuz için bu kadar önemli olduğunu biliyor muydunuz?

Melatonin için bir gıda takviyesi aldınız mı veya kullandığınız başka bir gıda takviyesi var mı? Yorumlarda bizimle paylaşırsanız diğer okuyuculara da fikir vermiş olursunuz.

Sağlıkla ve hoşça kalın.