Tüm hayatımız stres etmenleriyle doludur. Ev, iş, sosyal hayat üzerimize bir sürü yeni stres yükler. Gün sonunda herkesten ve her şeyden uzaklaşmak için kendinizi yalnızlaştırmanız çok da sürpriz değil. Aslına bakarsanız stres her zaman kötü bir şey değildir.
Bir işi başarmanın en etkili yolu, o işi yapmak zorunda kalmaktır. Eminiz ki, siz de daha önce tecrübe etmişsinizdir. Küçük dozlar halinde alındığında, baskı altında çalışma yeteneğinizi arttırır ve alabileceğiniz en iyi sonucu almanızı sağlar.
Ancak düzenli olarak ağır strese maruz kalmanız, sizi işlevsiz hale getirir ve en küçük işleri bile büyük bir külfet olarak görmenize sebep olur.
Stres Nedir?
Herhangi bir şey tarafından tehdit edildiğinizi hissettiğinizde vücudunuz stres hormonu adı verilen kortizol salgılar ve bu hormon daha hızlı koşmanızı, daha hızlı karar vermenizi, reflekslerinizin hızlanmasını ve ne yapıyorsanız yapın daha etkili sonuçlar almanızı sağlar.
Bir de şöyle düşünün; aşırı aşırı baskı altında hissettiğinizde de tam tersi şekilde donup kalırsınız. Bu stres sizi hiçbir şey yapamaz hale getirir. Düşük miktardaki stres sizi harekete geçirmek için programlarken, fazlası hareket etme yetinizi elinizden alır.
Örneğin arabada yalnız seyahat ediyorsanız stres altında olmazsınız, ancak yakınlarınız ile seyahat ediyorsanız kaza anında çok daha etkili kararlar alabildiğinizi fark edersiniz.
Bu içeriğimizde size strese fazla maruz kalmanız durumunda vücudunuzda meydana gelecek olumsuz değişikliklere değineceğiz.
Stresin vücudunuza zararları nelerdir?
- Sinir sisteminizi etkileyerek gün içinde kullanmanız gereken tüm enerjiyi daha kısa sürede yakmanıza ve gün içinde bitkin hissetmenize sebep olur.
- Kaslarınızı kasılmaya hazır hale getirir ve zaman içerisinde sürekli kasılan kaslar ağrılara sebep olur.
- Salgılanan hormonlar kalp atışınızı ve nefes alış hızınızı arttırarak sürekli tetikte olmanıza sebep olur.
- Karaciğerinizin daha fazla glikoz üretmesine sebep olur ve bu süreç sürekli tekrarlandığında size kilo aldırır.
- Düzenli olarak adrenalin salgılanmasına sebep olur ve rahatlamanızı engeller.
- Stres altında kalan vücut hızlı enerji yaktığı için daha fazla yemenize sebep olur.
- Stresinizi azaltmak için tütün ve alkol mamullerinize yönelmenize sebep olur.
- Karın ağrılarına ve mide bulantılarına sebep olur ve asit reflüye çevirebilir.
- Bağırsak aktivitesini olumsuz etkileyerek sindirim sistemini sekteye uğratır.
İlk yorum yapan siz olun