Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir ?

Çoğumuz sürekli ayakta kalmaktan veya sürekli oturmaktan dolayı topuk ağrıları yaşıyoruz. Rahatsız ayakkabılar, fazla kilolar gibi birçok faktör ayaklarımızın şeklini etkiliyor ve yaşadığımız problemleri ortaya çıkarıyor. Ağrıyı hissetmenize rağmen uzun süre boyunca ağrıya katlanıp geçmesini beklemek oldukça yanlış bir davranıştır.  Topuk ağrıları çoğunlukla hemen ilgilenilmesi gereken sorunların belirtileridir ve çok daha ciddi sorunlara yol açabilirler.

Artroriz

Eklemlerin aşınmasına ve zamanla işlevsiz hale gelmesine sebep olur ve topuklarınıza da etki edebilir. Doktorunuz eklemin işlev kazanması için bölgeye sıvı enjekte edebilir, kilo vererek baskıyı azaltabilirsiniz, düzenli olarak limon ile masaj yaparsanız ağrıyı hafifletebilirsiniz.

Topuk kemiğinde çatlama

Topuktaki aşınma ve çatlaklar yaşanan travmadan uzun süre ortaya çıkabilir ve bu sebeple sebepleri konusunda şüpheye düşürür. Yapmanız gereken şey doktora gidip ayağınızı alçıya aldırmaktır. Tedavi süresince ayağınıza buz koyun ve dinlendirin. Oturmak yerine uzanmayı tercih edin.

Reaktif iltihap

Daha önceki hastalıklardan kalmış ve vücuttan temizlenemeyen bakteriler topuk dokusuna ve ayak eklemlerine ulaşıp bu bölgelerde iltihaplanmalara sebep olabilir. Özellikle idrar yolları hastalıklarına yol açan bakteriler bu hastalığın oluşmasında daha etkilidir. Topuk ağrısının yanında idrar ihtiyacı hissetmenize rağmen yapamıyorsanız ve geceleri daha etkili oluyorsa ve eklem ağrılarınız varsa mutlaka doktorunuza danışın.

Bursit iltihaplanması

Eklem kesesi iltihaplanmasıdır ve kendiliğinden iyileşme olasılığı yüksektir. Eğer bakteri kaynaklıysa, doktorunuz antibiyotik kullanmanızı önerecektir. Bazı ciddi durumlarda doktorunuz ameliyat önerebilir. Uyurken bacak aranıza yastık koyarak ve sıcak bir banyo yaparak baskıyı hafifletebilirsiniz.

Gut hastalığı

Eklemlerde biriken ürik asidin topuklarınızda ağrı yaratmasına sebep olur. Ağrıyı hafifletmek için, ayaklarınızı kalp seviyesinin üzerine kaldırın ve buz tedavisi uygulayın. Bol su için ve alkolü bırakın.

Topuk iltihabı

Topuk kemiğimin iltihaplanmasıyla oluşan topuk iltihabı ciddi ağrılara sebep olur. Tam bilinen bir tedavisi olmamakla beraber hastalığın ilerlemesi önlenebilmektedir. İlk olarak ayaklarınıza binen yükü azaltmalısınız. Yani mümkün olduğunca uzanmalı ve olabildiğince kilo vermeye çaba göstermelisiniz. Uzanırken buz koymayı ve ayağa kalkarken ayak kaslarınızı ısıtmayı ihmal etmeyin.

Topuk dikeni

Topuk kemiğinde oluşan herhangi bir çatlak üzerinde kalsiyum birikmesiyle oluşan tümsektir. Üzerine bastığınızda ciddi ağrılara sebep olur. Ortopedik ayakkabılar giymeli ve doktorunuzun tavsiyelerine göre ilerlemelisiniz. Gerek görülürse topuk kemiğine cerrahi müdahale yapılabilir. Ayrıca 100 gram lahanayı öğüterek 100 ml suda kaynatın ve soğuduğunda topuk dikeninize uygulayın. Ağrınızı azaltacaktır.

Aşil tendonu hasarı

Egzersiz sonrasında ayak ve topuklarınızda ağrılar oluyorsa aşil tendonunuzu zedelemiş olabilirsiniz. Tedavisi için ayağınıza fazla yüklenmeyin ve mutlaka kol destekleriyle yürüyün. Otururken ve yatarken ayağınızın altına yastık koyun. Ayağınızı destek ekipmanlarıyla sabitleyin ve daha fazla hasar görmesini engelleyin.

Topuk çatlakları

Üst deride oluşan bu çatlaklar tedavi edilmediğinde alt tabakalara da ilerler ve üzerine basıldığında kanar ve ciddi acılar verir. Bu çatlakların sebebini öğrenmek için ilk fırsatta doktora giderek test yaptırın ve ardından çatlakları nemlendirerek ve ölü deriyi topuk törpüsü ile kazıyarak düzleştirin ve sabırlı olun.

Topuk ağrısını önlemek için:

  • Mutlaka rahat ayakkabılar giyin
  • Egzersizlerde ayaklarınızı fazla zorlamayın ve mutlaka ısınma hareketleri yapın
  • Kilonuza dikkat edin
  • Çıplak ayakla dışarıda dolaşmamaya özen gösterin