Gelmiş Geçmiş En Zeki Adamın Hikayesi Onun Adı Albert Einstein Değil

Albert Einstein’ın IQ’su 160 , Issac Newton’un IQ’su 190 ve Mark Zuckerberg’in IQ’su 152 idi. Bu insanlar Dünyanın en zekileri olarak bilinir. Ama bir zamanlar IQ’sunun 250 ila 300 arasında olduğu söylenen bir kişi yaşadı! Dünyayı gezen en zeki adam William James Sidis, bir çocuk dahi ve olağanüstü bir matematikçiydi. Birden fazla lehçede usta ve yetenekli bir yazardı. Ama ne yazık ki, onu hiç kimse duymadı.

Dünyanın En Zeki Adamını Tanımaya Hazır mısın?

8 yaşında, 8 dil konuşabiliyordu.

William, 1898’de New York’ta doğdu. Babası Boris, Harvard’dan 4 derece kazanan örnek bir psikologdu. Annesi de bir MD idi. Ebeveynleri dehalar oldukları için William James Sidis’in de parlak olması bekleniyordu, ancak zekasının sıradan insanlara göre çok daha üst bir seviyede olduğu herkese kanıtlandı.

Sadece 18 aylıkken, The New York Times’ı okuyabildi. 8 yaşına geldiğinde kendisine Latince, Yunanca, Fransızca, Rusça, Almanca, İbranice, Türkçe ve Ermenice öğrettiler. Bu 8 dile ek olarak, kendi dilini de icat etti ve o dilin adını “Vendergood” koydu.

Harvard’a kaydolan en genç kişi oldu.

Zekasının çok farkında olan babası, onu Harvard’a kaydettirmeye çalıştı, ancak William o sırada sadece 9 yaşında olduğu için reddedildi. 2 yıl sonra okul onu kabul etti ve William 1909’da Harvard’a kabul edilen en genç kişi oldu.

1910’a kadar matematik bilgisi o kadar çok zirve yaptı ki okulun profesörlerine ders vermeye başladı ve ona “harika çocuk” denmeye başladılar. Lisans eğitimini 16 yaşında tamamladı.

Gözden uzak bir hayat yaşamaya karar verdi.

Şöhret yorucu olabilir, özellikle de genç yaşta maruz kalırsanız. Mezuniyetten kısa bir süre sonra William gazetecilere, inzivaya çekilmenin onun için daha mükemmel bir hayat olduğunu söyledi. Ayrıca, kadınlar tartından hiç reddedilmediği için asla evlenmeyi amaçlamadığını da ekledi.

İstenmeyen şöhrete ek olarak, kararı doğumdan beri karşılaştığı baskıyı da yansıttı. Üstün yetenekli bir psikolog olan William’ın babası, oğlunun bir yıldız kadar parlak olmasını istiyordu. Bunu başarmak için, oğlunu yetiştirmek için kendi psikolojik yaklaşımlarını uyguladı. William çocukken öğrenmekten hoşlanmasına rağmen, düşüncesi büyüdükçe değişti ve babasının ona zorla birçok eğitimi verdiğinin farkına vardı. Boris 1923’te vefat ettiğinde William cenazesine katılmayı reddetti.

18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

William düşük ücretli büro işleri yapmayı tercih etti ama yine de, insanlar tarafından tanınmaya devam etti. Gazeteciler 1924’te haftada 23 dolarlık bir işte çalıştığını keşfettiler ve bu da yine manşetlerde alay konusu oldu. Artık çocukken yaptıklarını yapamayacağını söyledi. Ancak bu doğru değildi, William farklı takma adlar kullanarak çok değerli kitaplar yazdı.

Sosyalist ve I. Dünya Savaşı’na karşıydı. 1919’da 18 ay hapis cezasına çarptırıldığı Boston’da şiddete dönüşen bir protesto nedeniyle tutuklandı. Bununla birlikte, ailesi onu hapisten uzak tutmanın bir yolunu buldu ve bunun yerine 2 yıl boyunca sanatoryumlarına kilitledi.

46 yaşında talihsiz bir ölüm

William ailesinin onu anlamadığını düşünürdü ve bu yüzden yalnız bir yaşam sürdü. Ve popüler olmak için ona söylenenleri yapmadı. O Dünyaya gelmiş en zeki insandı ve 46 yaşında talihsiz bir şekilde öldü, 1944’te beyin kanaması geçirdi. İlginç bir durum var ki, babası da aynı sebeple yaşamını yitirmişti.

William’ın hikayesi hakkında ne düşünüyorsun? Düşüncelerini yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsin.