Konserve Gıdaların Kutusunu Kullanmadan Önce Mutlaka Yıkayın

Yiyecek ve içecek kutuları, en yakın marketten teslim almadan önce uzun bir yol kat eder. Büyük depolarda depolanır ve küçük hayvanların varlığından veya depolandıkları çevrenin kirinden muhtemelen haberiniz yoktur. Özellikle metal konserve kutuları. Eminim makalenin sonuna geldiğinizde öğrendiklerinizden sonra artık metal kutuları yıkamak sizin büyük bir alışkanlığınız olacak.

Sıcak bir yaz günü ve elinizde tuttuğunuz soda kutusunu açmak için can atıyorsunuz. Sodanın buz küpleriyle dolu bir bardakta soğurken çıkardığı cızırtılı sesi duymak için sabırsızlanıyorsunuz. Bunu düşünmek iştahınızı kabartabilir, ancak kapağı temizlemeyi unutursanız, farkına bile varmadan böcek veya hayvan dışkısı içiyor olabilirsiniz.

Yıkamadığınız O Konservelerde Bakın Neler Varmış

1. Hamamböceği gibi böcekler, tenekelere yumurtalarını veya dışkılarını bırakabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bu böcekler diz-anteri, gas-troenterit, is-hal, t-ifo, k-angren ve c-üzzam gibi hastalıkların yaygın yayıcılarıdır. Bunlardan kaçınmanın en iyi yolu, kutuları açmadan önce sabun ve suyla yıkamaktır.

2. Yiyeceklerinize hayvan veya böcek kalıntıları düşebilir.

Kutuların kapakları sinek, örümcekler veya hamamböceği gibi küçük böcek izleri içerebilir. Kapağı temizlemezseniz, sizin göremediğiniz küçüklükte olduğu için fark edemeyebilir ve yiyeceklerinize düşme ve hazırladığınız tüm yemeği kirletme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ek olarak, sinekler gibi bazı böcekler, t-ifo, k-olera ve çocuk f-elci dahil olmak üzere 60’tan fazla hastalığın aktarıcısıdır. Muhtemelen yemeğinizde bunlardan hiçbirini istemezsiniz!

3. Teneke kutuya bir hayvan idrar yapmış olabilir.

Hayvan idrarı, bir dizi hastalığın bulaşma kaynağı olabilir. Bu, fare gibi hayvanların idrarında bulunabilen bir bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Leptospirosis, bakterilerle doğrudan temas yoluyla bulaşır. Semptomlardan bazıları ateş, baş ağ-rısı, kas ağ-rıları ve genel halsizliği içerir ve hatta daha şiddetli hale gelebilir.

4. Konserve ürünler potansiyel olarak etraftaki toz ve kiri üstünde tutar.

Toz içeren yiyeceklerin yenmesi tavsiye edilmez, çünkü Pan Amerikan Sağlık Örgütü’ne göre bu bileşen hastalıklardan sorumlu mikroorganizmalarla temas içinde olabilir. Örneğin, Bacillus cereus bakterisi, insanlarda bulunduğunda is-hale, karın kramplarına ve hatta kusmaya neden olabilir.

Peki ya siz?, konserve ürünlerinizi tüketmeden önce yıkıyor musunuz? Yeni alışkanlıklar edinmek için asla çok geç değil. Eminim şuan da yeni bir alışkanlığınız oluştu ve artık konserve kutularını yıkamadan kullanmayacaksınız.